Fernet Branca är en sorts bitter uppfunnen av Bernadino Branca i Milano år 1845. Kort efter upplevde varumärket ökad popularitet, vilket ledde till att Fratelli Branca destilleriet byggdes. På grund av dess popularitet i Argentina har varumärket byggt en särskild fabrik för att leverera till resten av Sydamerika, där lokalt socker och kamomill är de enda ingredienser som inte levereras från Italien.
Fernet Branca - En hit i Kalifornien
San Francisco är USA:s största konsument av Fernet Branca och dricker 35% av de importerade flaskorna. Staden betraktas som Fernet Brancas andra hem och har varit en favorit bland många av stadens invånare sedan den amerikanska alkoholförbudet på 1930-talet. På USA:s östkust har man sakta börjat dricka denna italienska bitter, men det är i Argentina som Fernet Branca är som mest populär.
Bittern tillverkas genom en infusion av örter, kryddor och grönsaker i alkohol och kan, efter önskemål, åldras på fat. Innan Fernet Branca introducerades som en bitter användes ett liknande produkt som botemedel mot kolera.
Fernet Branca har en intens bitterhet, innehåller 39% alkohol och tillverkas enligt det ursprungliga, hemliga receptet som har gått i arv genom generationer och förblivit oförändrat sedan starten år 1845. Den tillverkas med 27 olika örter och andra ingredienser, såsom rabarber från Kina, aloe vera från Sydafrika, kinaträd och choklad, som noga mäts vid tillverkningen av flaskorna.
Fernet Branca, även kallad "bartenderns handslag"
I nattlivet kallas en shot Fernet Branca för "bartenderns handslag" på grund av dess popularitet i branschen. Den har en helt speciell, obeskrivlig smak och är perfekt som shot eller digestif efter en tung måltid. I Argentina dricker man den med Cola eftersom den inte innehåller socker. Dessutom sägs det att man utan problem kan dricka en hel del Fernet Branca utan att få bakfylla, eftersom den faktiskt i flera fall används för att bota baksmälla.
Så trots dess skarpa, intensiva smak är den lämplig som morgonpiggare, särskilt om du fortfarande har alkohol i blodet från kvällen innan. Fernet Branca hjälper också till med matsmältningen, så den kan också avnjutas före och efter en måltid. Med sin fräscha och svala smak är den trevlig att dricka på sommaren. Den är mer medicinsk och har en högre alkoholhalt än många andra bitter, vilket också gör den lämplig att dricka på vintern. Fernet Branca bör alltså inte begränsas till en specifik säsong! Läs mindre